Algemene Informatie Dakpannen

Dakpannen

Bij Het Steenhuys maken wij onderscheid tussen beton dakpannen en keramische dakpannen. Beton dakpannen zijn ook wel bekend onder de naam sneldekkers. Dit is daarentegen niet het enige model maar wel het meest populaire model dat gebruikt is. Keramische pannen zijn in vele kleuren en modellen leverbaar, met verscheidenheid in afwerking.

Natuurrood

Natuurrode dakpannen zijn dakpannen welke zonder verdere afwerking gebakken zijn. De natuurrode kleur is de basiskleur van de klei, zonder verdere afwerking.

Gesmoorde pannen

Gesmoorde dakpannen zijn natuurrode dakpannen welke in een smooroven een extra behandeling hebben ondergaan. Klei bestaat onder andere uit ijzeroxide. Ijzeroxide bepaald onder andere welke kleur de klei krijgt na het bakproces. In een smooroven wordt er zuurstof (oxide) aan de oven onttrokken waardoor ook de oxide uit de ijzeroxide onttrokken wordt. Daardoor blijft het ijzer over, waardoor de pan een grijs-blauwe kleur krijgt. 

Verglaasde pannen

Geglazuurde dakpannen zijn keramische dakpannen met een glazuurlaag. Bij het glazuren wordt tijdens het productieproces een glasachtige laag op de dakpan gespoten. Tijdens het bakken hecht deze glazuurlaag zich aan de kleiondergrond van de dakpan. Geglazuurde dakpannen zijn zowel in een glanzende als in een matte uitvoering verkrijgbaar. 

RL14 Rood engobe
BO Antra
RL14 Zwart

Wat is Engobe?

Een geĆ«ngobeerde dakpan is een dakpan welke voor het bakken bespoten wordt met een kleipapje met kleurstof erin. Dit kleipapje zorgt voor een hardere toplaag waardoor de pannen minder gevoelig worden voor aanslag van vuil.  

Bekijk ons assortiment dakpannen

Wat is Edel-Engobe eigenlijk?

Edel-Engobe is een deklaag die het midden houdt tussen een traditionele engobe (hoofdzakelijk op basis van klei) en een glazuur (hoofdzakelijk op basis van een glashoudende suspensie). Door het toevoegen van glasachtige bestanddelen kan de engobe zelfs enigszins glanzend worden. 

Contact

Advies op maat

Kunnen wij u misschien helpen?

Er is veel keuze en soms werken bepaalde producten juist wel/niet samen. Wij hebben de kennis in huis om u hierbij te helpen!

Maak een afspraak